Laguna Beach Residence

Location: Laguna Beach
Year: 2021
Size: 2,250 SF
Photography: Clark Duggar Photography
Landscape: Bridget Skinner Landscape Inc.

The challenge of the project was to upgrade and modernize the existing house and site while maximizing the potential of the incredible views. While limited to the existing height and footprint of the house, the design completely reconfigures the interior of small, disjointed rooms into a single, open entertaining space with a wide, horizontal window wall and new exterior patio and trellis. 

The entire house is rethought into a continuous indoor/outdoor experience with sliding glass walls that allow for the seamless integration of interior functions with their exterior counterparts. New materials and furnishings are deployed in a calm, neutral palette with hints of blues and greens that subtly connect to the tones of the natural views while not competing with them or the carefully curated artwork.  

Kimberly M. Coca, AIA
promoted to Principal at HHA!

Heitler Houstoun Architects (HHA) is proud to announce the promotion of Kimberly M. Coca, AIA to Principal. In her decade of work with the firm, Kimberly has managed many successful residential, retail and commercial projects. She led the HHA team through the design and construction of 114 units of affordable housing in two projects in Brooklyn, NY. Recently, Kimberly has helped develop and roll-out several new medical, retail, and health and wellness concepts. We welcome Kimberly as a partner and look forward to her continuing influence and increased guidance of the firm in the future.

Project Spotlight: Madison Reed

Madison Reed is the design of a new concept prototype consisting of the development of a brick and mortar Color Bar that challenges the typical ‘salon’. The design goals were to translate the success of their online retail shop into a physical space that redefines the salon experience, leading with efficiency and empowerment. This new concept design would then be rolled out across the country in spaces ranging from 1500-3000SF including a color bar, a shampoo room, a self-dry vanity area and retail as part of the program.  

From the moment a client walks through the door, the notion of ‘salon’ has been challenged every step of the way from the no-smell color treatment to the living room-like retail area. The color bar has an open layout, where most vanities do not include a mirror. This allows for more human interaction, attention to products on display and a grand reveal moment at the end of the process. Hair color is mixed directly in front of the client allowing them to experience and understand every part of the process. A floating vanity finished in a soft wood along with individual mirrors provide a semi-private area to dry and style hair before emerging back into the world with freshly colored hair.

Madison Reed is exactly the kind of project we love – partnering with a client who is intentionally trying to disrupt an industry and create something entirely new and ownable. We were able to successfully achieve this new un-salon environment by rethinking what is otherwise a typical layout and floor. Instead of placing hair stations along a wall with a mirror, we faced them towards each other and removed the mirror. Directly behind the bar is a mixing station where the product is mixed right in front of the client. This level of transparency redefines traditional salon coloring and brings the custom product right to the client, allowing them to envision themselves coloring their own hair at home in between Color Bar appointments. This design of the space and flow of the users reinforce this omni-channel approach that is key to Madison Reed.