Project Spotlight: Harbor Picture Company

The project consisted of the development of studio and office spaces for HARBOR – an industry leading, full-service production and post-production studio.  The design goals were to create warm, inviting and highly functional spaces to support editing for film and television projects.   The 10,000 sf project included specially equipped rooms for episodic, feature and commercial editing, reception, lounge and administrative office, conference and support spaces.

The studio spaces are intended for use by Harbor’s in-house editors as well as for rental by outside companies.  In either case, the overall project had to deliver both completely independent editing rooms – with acoustical isolation and a high level of individual light and temperature control – as well as communal lounge and amenity spaces that offered the opportunity for social interaction and collaboration.  The main lounge space features an open “kitchen” with integrated coffee and beer service, a large, communal island, soft seating lounges and an overhead, glass garage door that can fully open the space to the exterior.  Secondary lounges and smaller, more intimate seating areas are sprinkled throughout the space to provide a variety of social and break opportunities.

Just as Harbor provides the unseen technical precision behind the movie and television magic, the design sought to seamlessly solve for the mission critical pragmatic requirements of the space while simultaneously maintaining a cool and inviting overall aesthetic.  Care was taken in the space planning to create a variety of room sizes and configurations to meet the needs of the various types of editing while careful detailing insured that specific power, data, acoustic, lighting and climate control requirements were met.  Finish, fixture and furniture selections were made to work together with and leverage the palette of existing materials – including raw concrete floors, columns and beams as well as exposed brick and terracotta walls. 

Much of Harbor’s brand ethos is around being a collaborative collection of artists.  The company’s focus is on the behind-the-scenes work that is essential to the finished on-screen product – recognizing and supporting the unsung people who perfect sound, color, editing and production as artists.  The design sought to reinforce this commitment to craft through the use of authentic materials and artistic flourishes.  The main lounge space features two, large, commissioned mural walls and vintage movie marquee letters.  Acoustic panels in the editing rooms were chosen for their sculptural qualities – functioning as both artwork and necessary sound control.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s